hőszivattyú
gépészet
tanácsadás
‹VISSZA

Napkollektor

A napkollektor a napenergiát alakítja át hőenergiává, melyet fűtésre és vízmelegítésre használhatunk. Működése során elnyeli a fényt, aminek hatására külső rétege felmelegszik, és ezt a hőt adja át a keringető rendszer folyadékának. A napkollektort az különbözteti meg a napelemtől, hogy utóbbi a nap sugárzásából termel elektromos energiát.

A napkollektorok magyarországi alkalmazása

Az átlagos, évi napsugárzás hazánkban napi szinten négyzetméterenként 3,17 kWh. Ezek a feltételek egész évben alkalmasak használati meleg víz készítésére, fedett medencék fűtésére. Idény időszakban pedig épületek, szabadtéri medencék fűtésére.

Hazánkban a napsugárzás intenzitása az éghajlati értékeknek megfelelően jól tervezhető értékek között van. Ez a nyári hónapokban ~2,8 kWh/m?/nap, míg a téli hónapokban ~1,1 kWh/m?/nap egy déli tájolású, 45°-ban döntve elhelyezett kollektor esetén. A kinyert energia mennyiségét nagy mértékben befolyásolja a fizikai elhelyezés, a tájolás, és a dőlésszög. Az eredményesség miatt, a kollektorokat a legideálisabb tájolású tetőszerkezetre javasoljuk elhelyezni, míg a szivattyú, a tároló és vezérlő berendezések helyét a kazánházba érdemes tervezni.

A használati meleg víz előállító napkollektoros rendszer alapvető elemei:

  • A napkollektor elnyeli és hővé alakítja a napsugárzás energiáját
  • Működtető, szabályozó, biztonsági és ellenőrző szerelvények, tehát a keringtető szivattyú, automatika, tágulási tartály, biztonsági szelepek, nyomás- és hőmérők, szabályozó- és váltószelepek. Feladatuk a rendszer biztonságos és automatikus üzemeltetése.
  • A csővezeték a napkollektorokat köti össze a tárolóval, benne kering a folyadék.
  • A tárolókban találjuk a napenergia által felmelegített vizet.
Technikai adatok