hőszivattyú
napelem
hővisszanyerés
gépészet
vezérlés
tanácsadás
‹VISSZA

Napelem

A napelemek a napsugárzást közvetlenül elektromos energiává alakítják át. Az áramtermelő napelemek speciális rétegük segítségével hoznak létre elektromos áramot a fényenergia elektromos tulajdonságait hasznosítva. A rendszer ezt gyűjti akkumulátorokba, mellyel saját épületünk áramellátását biztosíthatjuk, vagy akár egyenesen eladhatjuk az áramszolgáltatónak. A napelemet az különbözteti meg a napkollektortól, hogy utóbbi a napenergiát hőenergiává alakítja át.

A napelemek magyarországi alkalmazása

A napenergia hasznosítására alkalmas technológia az egyik legígéretesebb a megújuló energiaforrásokat alkalmazók közül. Ma már nem csak a zsebszámológép méreteiben kell gondolkodnunk, a háztartási berendezések üzemeltetése és az ipari mértékű villamos energia termelése is megvalósítható. Elég csak arra gondolni, hogy a bolygó évi energiafogyasztása megyegyezik a Nap egy órányi energia kibocsátásával. Miután a technológia fejlődik, a hagyományos energiahordozók használata drágul, az egyébként költségesebb napelemek egyre inkább gazdaságossá válnak. Néhány év múlva azonban egyes szakvélemények szerint a napelemes ára meg fog egyezni a fosszilis energiatermelés árával. Jelenleg egy-egy napelem élettartama 25-40 év között ingadozik, a technológiától függően.

Hátránya, hogy költségesebbek, és napsütéshez kötöttek, és teljesítményük a fizikai méreteihez kötöttek. A fényelektromos tulajdonságok miatt a napelemes rendszer változó nagyságú egyenáramot termel. Ezzel szemben a háztartási készülékeink nagy része a közüzemi váltakozó áramot használja, ezért szükséges egy átalakító beépítése is.

A napelemes rendszer alapvető elemei:
  • A napelem a fényelektromos hatás elvén működik, a fényenergiát villamos energiává alakítja át.
  • Az akkumulátor a napelem által megtermelt villamos energiát raktározza.
  • A töltésvezérlő egység köti össze a napelemeket az akkumulátorokkal. Feladata az akkumulátorok szabályozott töltése, és megóvása a mélykisütéstől.
  • Az inverter az egyenfeszültségből hoz létre (DC/AC) változó feszültséget.
  • Az útkapcsoló állomás segítségével pedig a megtermelt energiát termelhetjük vissza a közüzemi hálózatba.
További lehetőségek:

Ha célunk fogyasztóként a közüzemű villamos energia rendszertől való leválás, érdemes olyan komplett energia hálózatban gondolkodni, mely valamennyi, a gyakorlatban már több helyen sikeresen működő megújuló energiaforrásra épít. Villamos áram termeléséhez kézenfekvő megoldás a szélenergia hasznosítása. A két rendszer párhuzamos üzemeltetésével növeljük rendszerünk hatásfokát. Továbbá érdemes felülvizsgálni a fogyasztó berendezéseinket, és szükség esetén kisebb fogyasztású berendezéseket használni.

Kérjen ingyenes ajánlatot!
Név:

E-mail:
Egyéb megjegyzések:

Ellenőrzés:


Mi Érdekli?
Hőszivattyú
Szondateszt
Napkollektor
Napelem
Szélturbina
Mélyfúrás
Energia audit
Szélmérés
Engedélyeztetés
Gépészeti tervezés
Pályázatok
Generáivitelezés
Egyéb

Fűtendő terület? (garázs, nem fűtendő helységek nékül)
60 m2
100 m2
200 m2
200 m2 felett

Garázs, egyéb nem fűtendő helységek?
10 m2
30 m2
100 m2
100 m2 felett

Belmagasság?
2,75 m
3,5 m
6 m
10 m felett

Milyen tájolású a ház?
Észak
Dél
Kelet
Nyugat

Milyen tájolású a tető?
Észak
Dél
Kelet
Nyugat

Van pince, van benne hőközpont?
Igen
Nem