hőszivattyú
gépészet
tanácsadás
‹VISSZA

Napelem

A napelemek a napsugárzást közvetlenül elektromos energiává alakítják át. Az áramtermelő napelemek speciális rétegük segítségével hoznak létre elektromos áramot a fényenergia elektromos tulajdonságait hasznosítva. A rendszer ezt gyűjti akkumulátorokba, mellyel saját épületünk áramellátását biztosíthatjuk, vagy akár egyenesen eladhatjuk az áramszolgáltatónak. A napelemet az különbözteti meg a napkollektortól, hogy utóbbi a napenergiát hőenergiává alakítja át.

A napelemek magyarországi alkalmazása

A napenergia hasznosítására alkalmas technológia az egyik legígéretesebb a megújuló energiaforrásokat alkalmazók közül. Ma már nem csak a zsebszámológép méreteiben kell gondolkodnunk, a háztartási berendezések üzemeltetése és az ipari mértékű villamos energia termelése is megvalósítható. Elég csak arra gondolni, hogy a bolygó évi energiafogyasztása megyegyezik a Nap egy órányi energia kibocsátásával. Miután a technológia fejlődik, a hagyományos energiahordozók használata drágul, az egyébként költségesebb napelemek egyre inkább gazdaságossá válnak. Néhány év múlva azonban egyes szakvélemények szerint a napelemes ára meg fog egyezni a fosszilis energiatermelés árával. Jelenleg egy-egy napelem élettartama 25-40 év között ingadozik, a technológiától függően.

Hátránya, hogy költségesebbek, és napsütéshez kötöttek, és teljesítményük a fizikai méreteihez kötöttek. A fényelektromos tulajdonságok miatt a napelemes rendszer változó nagyságú egyenáramot termel. Ezzel szemben a háztartási készülékeink nagy része a közüzemi váltakozó áramot használja, ezért szükséges egy átalakító beépítése is.

A napelemes rendszer alapvető elemei:
  • A napelem a fényelektromos hatás elvén működik, a fényenergiát villamos energiává alakítja át.
  • Az akkumulátor a napelem által megtermelt villamos energiát raktározza.
  • A töltésvezérlő egység köti össze a napelemeket az akkumulátorokkal. Feladata az akkumulátorok szabályozott töltése, és megóvása a mélykisütéstől.
  • Az inverter az egyenfeszültségből hoz létre (DC/AC) változó feszültséget.
  • Az útkapcsoló állomás segítségével pedig a megtermelt energiát termelhetjük vissza a közüzemi hálózatba.
További lehetőségek:

Ha célunk fogyasztóként a közüzemű villamos energia rendszertől való leválás, érdemes olyan komplett energia hálózatban gondolkodni, mely valamennyi, a gyakorlatban már több helyen sikeresen működő megújuló energiaforrásra épít. Villamos áram termeléséhez kézenfekvő megoldás a szélenergia hasznosítása. A két rendszer párhuzamos üzemeltetésével növeljük rendszerünk hatásfokát. Továbbá érdemes felülvizsgálni a fogyasztó berendezéseinket, és szükség esetén kisebb fogyasztású berendezéseket használni.