hőszivattyú
gépészet
tanácsadás
‹VISSZA

Mélyfúrás

A geotermikus energiát hasznosító, a hűtési és fűtési igényeket kielégítő talajszonda rendszer telepítéséhez mélyfúrást kell végezni. Berendezésünkkel az Európában és a környező országokban hatályos szabványsorozat (VDI 4640) alapján hozzuk létre a megbízható üzemeltetés feltételeit.

Előfordulhat, hogy a vékonyabb fúrószárak a nyomóerő hatására a furat falához hajolhatnak és az oldalirányú kihajlás következtében áttörhetik azt. Ennek megelőzésére, és a furat oldalirányú görbüléseinek stabilizálása érdekében IF menettel, teljes szelvényű kivitelben 90 mm átmérőjű fúrószárakat használunk.

A gyakorlatban akár 150 méteres mélységig fúrunk le, és helyezünk el egy béléscsövet a furat megtartásához. Ide telepítjük később a szondát: a gyártó garancia-feltételeinek megfelelően szondasúly használatával húzatjuk le a műszert.

A szonda optimális működésének biztosítása miatt a furatba minden esetben telepítünk egy ?bentonitozó csövet?, amivel a furatot tömedékelni lehet. Ez azért szükséges, mert enélkül a fúrószár visszahúzásakor egy-egy szakaszban légzárvány alakulhat ki a furatban, ami később rontja a szonda teljesítményét. A feltöltésre szolgáló mixtúra a meghatározott minőség és arányok szerint 75% homok, 20% bentonit és 5% cement.

Üzembe helyezés előtt háromszor nyomáspróbázzuk a szondákat. Először a telepítés előtt, közvetlenül a telepítést követően, illetve a vízszintes alapvezeték fektetése után. A szondák teljesítményét a nemzetközi szabványok szerint, a német UBEG cég kutatómérnökei által kifejlesztett mérőberendezéssel teszteljük.

Technikai adatok