hőszivattyú
gépészet
tanácsadás
‹VISSZA

Hőszivattyú

A hőszivattyús berendezés meleg víz előállítására, az épület fűtésére és hűtésére egyaránt alkalmas, a föld, a levegő, és a víz által tárolt napenergiát hasznosítja. Működése roppant egyszerű: zárt rendszerében kering a hűtőfolyadék gőze, mely átveszi a föld melegét, amit aztán a fűtőrendszernek ad le. A szerkezet külső villamos energiával működik, azonban a technológiának köszönhetően az energiavesztés csekély.

Talajkollektoros hőszivattyú

Néhány méterrel a föld alá egy speciális, több száz méter hosszú csőrendszert telepítünk, mely négyzetméterenként 20-30 Wattnyi energiát jelent a talaj minőségétől függően. Elsősorban új építésű házak esetében ajánljuk, mivel viszonylag nagy területen kell megbontani a földet a fektetéshez.

Talajszondás hőszivattyú

Függőleges, akár 200 méter mély lyukat fúrunk a földbe, melybe zárt rendszerű szondát telepítünk, ebben kering a fagyálló folyadék. A talaj minőségétől függően egy 100 méter mélyre telepített szondából 5-7 kW energia nyerhető. Előnye, hogy gyakorlatilag bárhol elhelyezhető, a felszínt csak kis területen szükséges megbontani.

Talajvizes hőszivattyú

Búvárszivattyúval nyerjük ki egy talajvíz-kútból a vizet, és ennek hőjét hasznosítjuk. Ezután a vizet egy másik kútba, felszíni vízforrásba vezetjük, vagy elszivárogtatjuk a földbe. Mivel a talajvíz hőmérséklete állandó (átlagosan 10 °C), és jó a hővezető képessége, hőforrásként ideális. Hátránya a magas karbantartási költség.

Levegős hőszivattyú

A technológia a külső levegőt, vagy akár a légkondicionáló elhasznált levegőjét használja fel energiaforrásként. A levegő keringetésével állít elő energiát fűtéshez, meleg vízhez. Hátránya, hogy a levegő hőmérsékletének ingadozása befolyásolja a rendszer hatékonyságát.

Előnyei

Egyszerű, kényelmes, alacsony üzemeltetési költségek, nem szennyezi a környezetet, esztétikus, saját energiaforrást jelent, pályázat révén csökkenthetjük a költségeinket.


Weider hőszivattyú tájékoztató kiadvány

Weider hőszivattyú beszerelési és üzemeltetési útmutató

GSM modem beüzemelési útmutató